Leergang Recordmanager (LRM)

Niveau
Tijdsduur
Logo van VHIC Faculty
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,6 VHIC Faculty heeft een gemiddelde beoordeling van 7,6 (uit 11 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

7,5
Gemiddeld cijfer voor Leergang Recordmanager (LRM)
Gebaseerd op 3 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstar_halfstar_border
A. Zwaan
7
Leergang Recordmanager (LRM)

"In 2006 de LRM gevolgd; op dat moment was VHIC een van de weinige opleiders op het gebied van recordmanagement.
Relatief korte opleiding waarin de juiste (belangrijkste!) aspecten van recordmanagement aan bod komen.
Daarnaast een juiste verhouding tussen theorie/praktijk. Inbreng gastsprekers erg zinvol (en leuk) en daarnaast veel interactie tussen mede studenten. " - 03-12-2009 13:48

"In 2006 de LRM gevolgd; op dat moment was VHIC een van de weinige opleiders op het gebied van recordmanagement. Relatief korte opleiding waa… alles lezen - 03-12-2009 13:48

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Leergang Recordmanager (LRM)

Recordmanagement omvat het zodanig beheren van informatie (archiefstukken en metadata), dat deze toegankelijk worden gemaakt, toegankelijk blijven en gebruikt kunnen worden zolang daaraan behoefte is. Dit vraagt om een doordachte manier van beheer. In de afgelopen jaren zijn informatiehuishoudingen grotendeels of geheel digitaal geworden. Dit maakt de informatiehuishouding complexer dan voorheen, toen we uitsluitend te maken hadden met informatie op analoge dragers, zoals papier en microfilm. Met één druk op de knop kunnen bestanden worden verwijderd, gedupliceerd of verplaatst, met positieve of negatieve gevolgen. De recordmanager schept voorwaarden waaronder i…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Leergang Recordmanager (LRM)

Recordmanagement omvat het zodanig beheren van informatie (archiefstukken en metadata), dat deze toegankelijk worden gemaakt, toegankelijk blijven en gebruikt kunnen worden zolang daaraan behoefte is. Dit vraagt om een doordachte manier van beheer. In de afgelopen jaren zijn informatiehuishoudingen grotendeels of geheel digitaal geworden. Dit maakt de informatiehuishouding complexer dan voorheen, toen we uitsluitend te maken hadden met informatie op analoge dragers, zoals papier en microfilm. Met één druk op de knop kunnen bestanden worden verwijderd, gedupliceerd of verplaatst, met positieve of negatieve gevolgen. De recordmanager schept voorwaarden waaronder informatie wordt beheerd, selecteert de bestanden die dienen voor bewijs en verantwoording, beheert de beheer- en zoekinstrumenten en zorgt dat informatie duurzaam bewaard blijft. Wanneer bewijs en verantwoording niet meer nodig zijn, worden opnieuw selecties gemaakt: wat overblijft wordt uiteindelijk overgedragen aan een archiefinstantie.

Informatie is de basis voor het recordmanagement. Een organisatie moet informatie beheren, sorteren, voorzien van metadata en ordenen om deze terug te kunnen vinden. Daarnaast dient deze informatie periodiek beoordeeld worden op waarde voor de bedrijfsprocessen; moet de informatie bewaard blijven of niet voor bijvoorbeeld studie of ter bewijsvoering? Voor alle informatie dienen de risico’s van verval, vernietiging, verwijdering of diefstal te worden afgedekt: informatie die niet meer nodig is, dient omwille van bedrijfsrisico en privacyaspecten te worden vernietigd.

Recordmanagement is dus óók informatiemanagement. Informatie is een kritische succesfactor geworden in bedrijven en bij overheden. Het is een belangrijke waardefactor, even essentieel als personeel, financiën en de andere hulpmiddelen die een organisatie gebruikt om haar doelstellingen te bereiken.

Het gaat niet alleen om het bewaren van de relevante informatie, maar óók om het zorgen dat met informatie in de organisatie zorgvuldig wordt omgegaan. Aan digitale informatie kleven meer beveiligingsrisico’s dan aan papieren informatie. Digitale informatie is immers sneller te vermenigvuldigen, te transporteren, te verminken, indien er lekken in de informatiehuishouding bestaan. En naar deze lekken zijn kwaadwillenden (maar ook ethische hackers) continu op zoek.

Het werd dus tijd voor een vernieuwde Leergang Recordmanager (LRM) op strategisch-tactisch niveau, waarbij de record- en informatiemanager leert de digitale informatiehuishouding in control te brengen en de risico’s die digitale informatie met zich meebrengt af te dekken. De opleiding sluit aan op de Leergang Adviseur Recordmanagement (LARM), die ook is vernieuwd en zich specifiek richt op informatie coaching, kwaliteitsbewaking, risicobeheersing en het aanleren van archieftechnische vaardigheden om andere medewerkers op weg te helpen in het zaakgericht werken.

Uw resultaat

De Leergang Recordmanager leidt op tot het beroepsprofiel recordmanager/ recordcoördinator. Dit beroepsprofiel is opgesteld door de Records Management Conventie (RMC) en wordt tevens gebruikt door het A+O Fonds Rijk (Arbeidsmarkt- en Opleidingfonds) en het KennisLAB in het kader van de Baseline Informatiehuishouding van de Rijksoverheid.

Indien u de Leergang Recordmanager succesvol heeft afgerond:

  • Kunt u beleid ontwikkelen op het gebied van informatie- en recordmanagement en de regie voeren over de communicatie hiervan.
  • Bent u op de hoogte van de sterk verbredende juridische context van record- en informatiemanagement, welke gevolgen dit heeft en welke stappen er gezet moeten worden om compliant te zijn.
  • Kent u de belangrijkste, actuele ontwikkelingen op het gebied van governance, informatiemanagement, informatiebeheer, beveiliging, functioneel beheer, kwaliteitsmanagement.
  • Kunt u met gezag over de ontwikkeling van het informatie- en recordmanagement binnen de organisatie adviseren.
  • Bent u een solide gesprekspartner voor proceseigenaren, functioneel beheerders ICT-partners, inspecterende en adviserende instanties op het specifieke specialisme recordmanagement.
  • Kunt u veranderprocessen begeleiden binnen de eigen organisatie of een samenwerkingsverband.
  • Kunt u gemotiveerd advies uitbrengen omtrent de afstemming, inrichting en invoering van brede informatiesystemen (zoals het e-depot, een CMS, DMS, Zaaksysteem of procesapplicaties) en hoe deze te plaatsen binnen de informatiearchitectuur waarbij waarborgen worden geschapen voor duurzame bewaring van informatie en de tijdige vernietiging, mocht deze daarvoor in aanmerking komen.
  • Kunt u de informatie- en recordfunctie binnen het bedrijf afstemmen op de werkprocessen
  • Kunt u een team coördineren en aansturen, onderhoudt u contacten met informatiespecialisten, zowel binnen als buiten de organisatie.

Voor wie?
De leergang is bestemd voor mensen die beschikken over een behoorlijke werkervaring in documentatie, bibliotheek, archiefwezen, DIV- en ICT-afdelingen, met de wens om door te groeien naar informatie- en/of kennismanager in functies zoals recordmanager, teamleider, afdelingshoofd, beleidsmedewerker, informatieadviseur. 

Vooropleiding
Tot de Leergang Recordmanager wordt u toegelaten indien u minimaal een diploma van de Leergang Aankomend Recordmanager, HBO-IDM of SOD-II heeft. Tevens is twee jaar werkervaring in het vakgebied een vereiste voor deze leergang.

Studiebelasting
De Leergang Recordmanager bestaat uit vier modules, die samen 17 lesdagen vormen. De lessen worden twee tot driewekelijks verzorgd. Na iedere module is er een periode rust in verband met het uitwerken van een afsluitende moduleopdracht. U kunt aan deze leergang beginnen vanaf elk van de modules, de Personal Management Letter kunt u echter pas aanleveren indien u alle modules met een goed resultaat heeft afgerond.

De Leergang Recordmanager wordt afgesloten met de PML. Uit de gemaakte opdracht moet blijken dat u op relatief zelfstandige en kritische wijze een werkstuk af kunt leveren, dat de kennis op het gebied van recordmanagement weerspiegelt zoals dit in de opleiding wordt behandeld. Voor de PML is een periode van ca. 12 weken vastgesteld. Inclusief mogelijke vakanties die vallen binnen de opleidingsperiode brengt dit de looptijd van de studie op ongeveer 15 maanden. De berekende studiebelasting ligt op 495 uur.

Kijk voor ons meest actuele cursusaanbod op de website van VHIC !

Onze studieadviseur van kan u gratis adviseren over de mogelijkheden.

7,5
Gemiddeld cijfer voor Leergang Recordmanager (LRM)
Gebaseerd op 3 ervaringen
starstarstarstar_halfstar_border
A. Zwaan
7
Leergang Recordmanager (LRM)

"In 2006 de LRM gevolgd; op dat moment was VHIC een van de weinige opleiders op het gebied van recordmanagement.
Relatief korte opleiding waarin de juiste (belangrijkste!) aspecten van recordmanagement aan bod komen.
Daarnaast een juiste verhouding tussen theorie/praktijk. Inbreng gastsprekers erg zinvol (en leuk) en daarnaast veel interactie tussen mede studenten. " - 03-12-2009 13:48

"In 2006 de LRM gevolgd; op dat moment was VHIC een van de weinige opleiders op het gebied van recordmanagement. Relatief korte opleiding waa… alles lezen - 03-12-2009 13:48

starstarstarstarstar_half
Astrid van Helden
8,6
Leergang Recordmanager (LRM)

"Opleiding LRM gevolgd
Ik heb met veel plezier deelgenomen aan de cursus en vind dat VHIC de kennis op het vakgebied van Record Manager op een goede manier overbrengt. Door de interactie in de klas werd het opnemen van de theorie een stuk aangenamer.
Ook de wisseling van de docenten met elk een eigen specialiteit vind ik een prettige manier van werken." - 17-12-2008 17:17

"Opleiding LRM gevolgd Ik heb met veel plezier deelgenomen aan de cursus en vind dat VHIC de kennis op het vakgebied van Record Manager op ee… alles lezen - 17-12-2008 17:17

starstarstarstar_halfstar_border
René Rispens
7
Leergang Recordmanager (LRM)

"Prima opleiding; goede begeleiding bij eindopdracht. Aardige docenten.


Niet de LARM gevolgd maar de LRM en wel in studiejaar 2005-2006." - 22-10-2008 14:13

"Prima opleiding; goede begeleiding bij eindopdracht. Aardige docenten. Niet de LARM gevolgd maar de LRM en wel in studiejaar 2005-2006. alles lezen - 22-10-2008 14:13

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.