Leergang Informatiebeheerder (LI)

Niveau
Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van VHIC Faculty
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,6 VHIC Faculty heeft een gemiddelde beoordeling van 7,6 (uit 11 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Utrecht, loopafstand van station
4 nov. 2019 tot 28 sep. 2020

Beschrijving

Leergang Informatiebeheerder

De veranderingen gaan razend snel. Waar we vroeger uitgingen van een tekort aan informatie, is er nu te veel. Hoe haal je uit die enorme massa aan gegevens, die zich in tientallen systemen, databases, op persoonlijke-, groeps- en afdelingsschijven bevinden, nu de juiste informatie? Daar heeft u een specialist voor nodig: de informatiebeheerder.

Door de omslag naar de digitale wereld wordt verwacht dat de informatiebeheerder ook kennis heeft van nieuwe vormen waarin gegevens zich aandienen en systemen waarin deze worden aangemaakt, opgeslagen en beheerd. De vernieuwde Leergang Informatiebeheerder geeft kennis die nodig is om de nieuwe taken van de informatiebehe…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Document management, Draaitabellen, Microsoft Office (beheer), Data storage en Bedrijfskunde ICT.

Leergang Informatiebeheerder

De veranderingen gaan razend snel. Waar we vroeger uitgingen van een tekort aan informatie, is er nu te veel. Hoe haal je uit die enorme massa aan gegevens, die zich in tientallen systemen, databases, op persoonlijke-, groeps- en afdelingsschijven bevinden, nu de juiste informatie? Daar heeft u een specialist voor nodig: de informatiebeheerder.

Door de omslag naar de digitale wereld wordt verwacht dat de informatiebeheerder ook kennis heeft van nieuwe vormen waarin gegevens zich aandienen en systemen waarin deze worden aangemaakt, opgeslagen en beheerd. De vernieuwde Leergang Informatiebeheerder geeft kennis die nodig is om de nieuwe taken van de informatiebeheerder uit te kunnen voeren. De leergang legt de nadruk op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden zoals adviseren, instrueren en inleven in de klant om de digitale functie van de informatiebeheerder te kunnen uitvoeren in de praktijk. Hierdoor is hij of zij straks in staat om in een digitale informatieomgeving uitstekend te functioneren en gebruikers te helpen bij het toegankelijk maken, opslaan en terugvinden van informatie.

Uw resultaat
Na het succesvol volgen van deze leergang:

  • Heeft u inzicht in de werkomgeving van de informatiebeheerder en de primaire en secundaire processen van de organisatie.
  • Heeft u kennis van nieuwe applicaties en formaten die gebruikt worden in het informatiebeheer om duurzaamheid te bevorderen, gegevens vast te leggen, op te slaan en terug te kunnen vinden.
  • Heeft u kennis van relevante (archief)wet- en regelgeving en nationale en internationale normen en standaarden.
  • Bent u op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in het vakgebied.
  • Heeft u kennis over het registreren van documenten/zaken – ontsluiten, beheren en verstrekken van informatie.
  • Bent u bekend met het beheren van instrumenten die noodzakelijk zijn voor de goede uitvoering van informatie- en archiefbeheer, zoals een DSP, een ZTC en een selectielijst.
  • Heeft u vaardigheden opgedaan voor het ondersteunen van gebruikers binnen de organisatie in het werken met informatie. U kunt bemiddelen tussen klant (informatievraag) en informatieaanbod.
  • Kunt u managementinformatie verstrekken over geleverde diensten en producten van de organisatie.

Deze leergang legt de nadruk op het ontwikkelen van vaardigheden om de nieuwe digitale functie van de informatiebeheerder met succes te kunnen uitvoeren.

Doelgroep
Deze cursus richt zich op de informatiebeheerder. Daar staat of valt alles mee: op strategisch niveau kan veel bedacht worden, maar wanneer taken niet juist worden uitgevoerd, kan er geen informatie worden geleverd.

De Leergang Informatiebeheerder leidt op tot het beroepsprofiel ‘informatiebeheerder/databeheerder’. Dit beroepsprofiel is opgesteld door de Records Management Conventie (RMC) en wordt tevens gebruikt voor het Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Rijk en het KennisLAB in het kader van de Baseline Informatiehuishouding van de Rijksoverheid.

Vooropleiding
Als vooropleiding voor de Leergang Informatiebeheerder wordt minimaal een diploma of getuigschrift van VMBO-TG of MAVO gevraagd. Een voorwaarde voor het volgen van de opleiding is dat de deelnemer voor tenminste 20 uur per week de beschikking heeft over een praktijkwerkplek in het informatiebeheer. Na aanmelding ontvangt u van het facultysecretariaat per e-mail een verzoek voor het aanleveren van aanvullende documenten. Hierna zal onze studieadviseur contact met u opnemen voor een telefonisch intakegesprek. Er worden per leergang maximaal 18 cursisten toegelaten.

Studiebelasing
De leergang bestaat uit vier op elkaar afgestemde modules van elk 3 lesdagen, aangevuld met een slotdag. Tezamen vormen zij 13 lesdagen. De lessen worden tweewekelijks verzorgd op een vaste dag in de week. Na iedere module is er ruimte voor het uitwerken van de afsluitende moduleopdracht. De leergang duurt inclusief vakanties 12 maanden.

De studiebelasting per lesdag voor het bestuderen van achtergrondliteratuur, het maken van de thuisopdrachten, het leren in de praktijk en het uitwerken van de moduleopdrachten moet voor starters in het vakgebied worden gerekend op gemiddeld 10 studie-uren. Inclusief de lessen brengt dit de studiebelasting op een totaal van 450 studie-uren.

Kijk voor ons meest actuele cursusaanbod op de website van VHIC !

Onze studieadviseur van kan u gratis adviseren over de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.