WMO consulent

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Inholland Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,6 Inholland Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,6 (uit 42 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeAlkmaar (C-gebouw Inholland)
25 sep. 2020 tot 25 jun. 2021

Beschrijving

Problematiek bij kwetsbare burgers aanvoelen en oplossen

Gemeenten voeren de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat kwetsbare burgers de juiste voorzieningen krijgen en zo kunnen blijven meedoen in de samenleving. Als WMO-consulent handel je zorgaanvragen van burgers af. Jij zorgt ervoor dat iemand bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, dagbesteding of een traplift krijgt. Ben jij iemand die zich graag verdiept in anderen, altijd mogelijkheden ziet en gemakkelijk communiceert? Wil jij als WMO-consulent concrete oplossingen zoeken voor burgers? De opleiding WMO-consulent stoomt jou in twaalf bijeenkomsten klaar voor de beroepspraktijk. De opleiding beh…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Problematiek bij kwetsbare burgers aanvoelen en oplossen

Gemeenten voeren de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat kwetsbare burgers de juiste voorzieningen krijgen en zo kunnen blijven meedoen in de samenleving. Als WMO-consulent handel je zorgaanvragen van burgers af. Jij zorgt ervoor dat iemand bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, dagbesteding of een traplift krijgt. Ben jij iemand die zich graag verdiept in anderen, altijd mogelijkheden ziet en gemakkelijk communiceert? Wil jij als WMO-consulent concrete oplossingen zoeken voor burgers? De opleiding WMO-consulent stoomt jou in twaalf bijeenkomsten klaar voor de beroepspraktijk. De opleiding behandelt alle facetten van gemeentelijke dienstverlening.

Programma post-hbo WMO consulent

De opleiding WMO-consulent bestaat uit twaalf, tweewekelijkse, bijeenkomsten. De werkvormen zijn afwisselend: je volgt vaardigheidstrainingen, zoals rollenspellen, maar ook colleges en casuïstiekbesprekingen. Er is veel ruimte voor jouw eigen leervragen:

Bijeenkomst 1:
Gesprekken met klanten vormen een essentieel onderdeel van jouw werk. In deze bijeenkomst leer je de cliënt centraal te stellen. Belangrijk is om hiervoor een open en veilige setting te creëren, zodat alle relevante zaken ter tafel komen. Dit vraagt ook om een kritische reflectie op jouw handelen. Ook oefenen we deze les aan de hand van casussen met creatief denken.

Bijeenkomst 2:
Deze bijeenkomst schetsen we ‘een dag in het leven van een WMO-consulent’. We bespreken ook zaken als steunsystemen, diversiteit en ondersteuningsvragen.

Bijeenkomst 3:
Voorafgaand aan deze les heb je de wet- en regelgeving van de WMO bestudeerd middels een e-learning module. Tijdens de bijeenkomst brengen we de wetgeving tot leven door casussen te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden. Je ontdekt welke mogelijkheden de WMO biedt. Jouw creativiteit wordt in deze les wederom op de proef gesteld.

Bijeenkomst 4:
Deze dag staat het medisch kader centraal. De belangrijkste ziektebeelden en de diverse doelgroepen passeren de revue. Insteek van deze les is om samen met de cliënt te kijken naar oplossingen.

Bijeenkomst 5: 
Deze bijeenkomst is gewijd aan gespreksvoering en morele oordeelsvorming op basis van ethische dilemma’s. Communicatie met specifieke doelgroepen (zoals mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening) komen ook aan bod.

Bijeenkomsten 6 en 7:
Deze dagen gaan we verder aan de slag met het onderdeel gespreksvoering. Diverse gespreksmethodieken worden toegelicht én getraind. Alles is erop gericht om de zelfredzaamheid van de burger te bevorderen. De cliënt en WMO-consulent beslissen over de inzet van hulp vanuit het formeel systeem bij de zorgvrager thuis, ‘aan de keukentafel’. Dat vraagt dus nogal wat van de gespreksvaardigheden van beiden. Je moet goed kunnen luisteren en doorvragen, omgaan met weerstanden, onderhandelen en dan ook nog het best passende advies geven.

Bijeenkomst 8:
Het voorkomen van problemen is ook onderdeel van het werk van een WMO-consulent. Hierbij is kennis van de sociale kaart en het sociaal netwerk van de cliënt van belang, waardoor mogelijk (grotere) problemen voorkomen kunnen worden. 

Bijeenkomst 9:
Deze dag staat het sturen op zelfredzaamheid centraal. We behandelen het onderdeel indicatiestelling met behulp van de zelfredzaamheidsmatrix en je leert over de methodiek van de motiverende gespreksvoering.

Bijeenkomst 10:
In deze bijeenkomst komen diverse zaken aan bod, zoals sociale wijkteams, samenwerken, casemanagement/regievoering en privacy. Ook is er aandacht voor het professionele netwerk (sociale netwerk) met het oog op verwijzen en de nazorg voor een cliënt. 

Bijeenkomst 11:
Als WMO-consulent stel je ook rapportages en beschikkingen op. Deze lesdag gaat daarover.

Bijeenkomst 12:
In deze slotbijeenkomst oefenen we verder met diverse gesprekstechnieken. Vervolgens leg je de eindtoets af (presentatie). Ten slotte krijg je jouw certificaat uitgereikt.

Resultaat opleiding WMO consulent

Na afronding van de opleiding WMO-consulent ben jij klaar voor een mooie functie bij de gemeente. Je hebt de kennis met betrekking tot de WMO in huis. Ook heb je kennis van:

 • regievoering/casemanagement
 • diverse gesprekstechnieken
 • rapportagetechniek
 • houdingsaspecten met als insteek ‘ik als instrument van de gemeentelijke dienstverlening 2.0’
 • preventief werken
 • doelgroepen, ondersteuningsvragen en indicatiestellingen
 • specifieke doelgroepen (GGZ en NAH)
 • de sociale kaart
 • samenwerken/netwerken (in- en extern)
 • morele dilemma’s in de beroepspraktijk
 • diversiteit

Bij succesvolle afronding ontvang je een post-bachelor certificaat van Inholland Academy.

Toelating post-hbo WMO consulent

De opleiding WMO-consulent is bedoeld voor professionals die:

 • anderen écht willen helpen
 • goed aanvoelen wat anderen denken en ervaren
 • communicatief vaardig, creatief en initiatiefrijk zijn
 • analytisch vermogen hebben
 • problematiek bij een cliënt breed kunnen waarnemen en hier simpele en concrete oplossingen voor kunnen vinden

Een (gezondheids-)zorgachtergrond is een pre maar geen noodzaak. Vooraf vindt een intake plaats met de opleidingscoördinator. We bespreken dan of dit een geschikte opleiding voor je is.

U zoekt persoonlijke aandacht en een opleider die met u meedenkt, u bent bij ons van harte welkom.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.