Digital Learning - Data Protection Officer (DPO) in de praktijk

Type product
Niveau
Logo van International Management Forum (IMF)
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,7 International Management Forum (IMF) heeft een gemiddelde beoordeling van 7,7 (uit 26 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Beschrijving

Data Protection Officer (DPO) verplicht vanaf 2018 – heeft u al maatregelen genomen?

Sinds 1 januari 2016 is er in Nederland al veel veranderd op het gebied van privacy en data protection, in het bijzonder op het gebied van datalekken en de boetebevoegdheden van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Vanaf mei 2018 is er nog veel meer veranderd op het gebied van privacy en gegevensbescherming met de inwerkingtreding van de  Europese General Data Protection Regulation (GDPR), ookwel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) genoemd.

De General Data Protection Regulation (GDPR) heeft een einde gemaakt aan de eerder heersende versnipperde privacy wetgeving binnen de EU. De General Data …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Data protection officer (DPO), CISSP, Data management, Data protection en Functionaris Gegevensbescherming (FG).

Data Protection Officer (DPO) verplicht vanaf 2018 – heeft u al maatregelen genomen?

Sinds 1 januari 2016 is er in Nederland al veel veranderd op het gebied van privacy en data protection, in het bijzonder op het gebied van datalekken en de boetebevoegdheden van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Vanaf mei 2018 is er nog veel meer veranderd op het gebied van privacy en gegevensbescherming met de inwerkingtreding van de  Europese General Data Protection Regulation (GDPR), ookwel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) genoemd.

De General Data Protection Regulation (GDPR) heeft een einde gemaakt aan de eerder heersende versnipperde privacy wetgeving binnen de EU. De General Data Protection Regulation (GDPR) bevat strengere regels en sancties rondom het verwerken van persoonsgegevens. Om te voldoen aan deze complexe Europese wetgeving moet u de juiste maatregelen nemen. Een van de nieuwe regels is bijvoorbeeld dat het voor veel organisaties verplicht is een Data Protection Officer (DPO) aan te stellen.

Data Protection Officer (DPO) in de praktijk – professionalisering vereist

De in 2018 wettelijk verankerde functie van Data Protection Officer (DPO) vereist een professionaliseringsslag voor de meeste organisaties. In deze zeer actuele, praktijkgerichte en gedegen opleiding wordt u opgeleid tot Data Protection Officer (DPO) volgens de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In heldere stappen, schema's, checklists en implementatie matrices worden inzichten, methodes en technieken besproken die in elk bedrijf en in elke (publieke) organisatie kunnen worden toegepast. Complexe wet- en regelgeving wordt voor u op een toegankelijke wijze behandeld. Daarnaast komen tal van multidisciplinaire zaken als IT, Security, ISO 27005 Risicomanagement, Crisismanagement, Compliance, Governance, Ethiek, Business Intelligence (BI) en Projectmanagement aan de orde.

Alhoewel deze bijzonder actuele opleiding primair is bedoeld voor de (toekomstige) Data Protection Officer (DPO), is deze opleiding ook zeer interessant en relevant voor functionarissen die hun kennis op het gebied van privacy en data protection willen actualiseren en verdiepen.

Data Protection Officer (DPO) – opbouw van de opleiding

De Data Protection Officer (DPO) opleiding is gebaseerd op een in de praktijk ontwikkelde methode voor het voldoen aan de eisen van data protection (security), privacy en de bescherming van persoonsgegevens. De opleiding voorziet in helder gefaseerde stappenplannen en checklists met concrete (implementatie)maatregelen die in beginsel bij elk bedrijf of elke (publieke) organisatie - ongeacht de omvang - kunnen worden toegepast.

De opleiding dankt haar succes mede aan de combinatie van inzichten en technieken afkomstig van wetenschappelijke, nationaal en internationaal erkende managementmodellen en veel praktische input van privacy professionals met jarenlange ervaring op het gebied van privacy compliance en privacy implementatie. Daarnaast is de opleiding gebaseerd op de beste kernelementen van nationaal en internationaal erkende en beproefde methodieken, zoals COSO, INK, OASIS, PRINCE2, MSP, en PCQF (Privacy Compliance Quality Framework).

Data Protection Officer (DPO) – beroepsregister

Er is nog geen van overheidswege erkend beroepsregister voor de Data Protection Officer (DPO), ook al pretenderen sommige partijen dit wel te hebben. Er is derhalve ook geen officiële DPO titel in omloop. Na het volgen van deze opleiding kunt u zich dus gewoon Data Protection Officer noemen. Naar verwachting zal de Europese Commissie pas in 2019/2020 met richtlijnen voor nationale privacy toezichthouders komen om nationale criteria vast te stellen. U ontvangt van ons een certificaat van deelname en u wordt - indien gewenst - ingeschreven in het nationale DPO register van de Nederlandse Privacy Academie (NPA). Dit register heeft juridisch gezien dezelfde status als ieder ander certificaat/register in Nederland.

Data Protection Officer (DPO) – (nieuwe) kennis en vaardigheden

De Data Protection Officer (DPO) is de spil in het privacy beschermingsweb en dient over multidisciplinaire kennis te beschikken. De Data Protection Officer dient niet alleen juridisch deskundig te zijn, maar moet ook verstand hebben van administratieve organisatie (AO), informatiebeveiliging, IT en compliance en dient snel te kunnen handelen in tijden van crises. De Data Protection Officer houdt binnen een organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) alsmede de Wet meldplicht datalekken. Daarnaast informeert en adviseert de Data Protection Officer de leiding van de organisatie en rapporteert over de mate waarin het privacy- en beveiligingsbeleid gerealiseerd en geborgd is. Alle betrokkenen van wie persoonsgegevens verwerkt worden, zoals klanten, personeelsleden en patiënten, kunnen bij de Data Protection Officer terecht voor informatie over en inzage in de eigen verwerkte persoonsgegevens of voor klachten. De Data Protection Officer kan voor de uitoefening van zijn functie geen aanwijzingen ontvangen. Deze onafhankelijke positie stelt de Data Protection Officer in staat zijn functie en taken ongestoord uit te oefenen.

Data Protection Officer (DPO) – voor wie?

De wettelijk verankerde functie van Data Protection Officer (DPO), Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) of Privacy Officer (PO) is van essentieel belang voor het bevorderen van de feitelijke borging van privacy en data protection in het dagelijkse beleid en de dagelijkse praktijk van uw organisatie. De verplichting tot het aanstellen van een Data Protection Officer geldt voor organisaties in de publieke sector en wanneer uw organisatie zich toelegt op privacygevoelige activiteiten. Voor elke andere organisatie is de aanstelling van een gekwalificeerde Data Protection Officer evenwel een verstandige keuze!

Deze schriftelijke opleiding is met name bedoeld voor (toekomstige) Data Protection Officers, Privacy Officers, Functionarissen voor de Gegevensbescherming (FG), Privacy Officers (PO) en daarnaast voor hoofden informatiebeveiliging, compliance managers, informatiemanagers, security managers, (privacy) advocaten, (IT) advocaten, (bedrijfs)juristen, (IT) auditors, privacy auditors, IT managers, risk managers, controllers, IT architecten, data eigenaren, data managers, Business Intelligence (BI) professionals en overige data specialisten.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met International Management Forum (IMF), om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.